Diep in jouw lijf duiken, geeft meer ademruimte
Lichaamsgerichte therapie is een wetenschappelijk onderbouwde therapie methode die de kracht erkent van de verbinding tussen lichaam en geest. Deze vorm van therapie kan effectief zijn voor volgende problematieken:
- Stress en burn-out: Lichaamsgerichte therapie helpt bij het herstellen van de balans tussen lichaam en geest, met behulp van ademhalingsoefeningen en lichaamsbewustzijnstechnieken om spanning te verminderen en de energiebalans te herstellen.
- Trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS): Lichaamsgerichte therapie ondersteunt het ontladen en integreren van opgeslagen spanning, met behulp van technieken zoals Somatic Experiencing en lichaamsbewustzijnsoefeningen om traumatische ervaringen te verwerken en veerkracht op te bouwen.
- Angst en depressie: Lichaamsgerichte therapie bevordert het verbinden met lichamelijke sensaties en het stimuleren van levensenergie, met behulp van grounding, beweging en expressieve oefeningen om angst te verminderen, stemmingen te reguleren en welzijn te bevorderen.
- Relatieproblemen: Lichaamsgerichte therapie bevordert een dieper begrip en verbinding tussen partners door lichaamsbewustzijnsoefeningen en het verkennen van non-verbale communicatiepatronen, om vertrouwen te herstellen, empathie te vergroten en gezonde interactiepatronen te ontwikkelen.
Wat is lichaamsgerichte therapie eigenlijk? Hieronder enkele voorbeelden van de gebruikte methodieken:
Leren grenzen stellen.
Je zit neer, ik vraag je, “wil je me helpen het gras afrijden?”, je zegt “nee”. We herhalen dit enkele keren met verschillende vragen, hoe voelt het om nee te zeggen? Is er spanning in de kaak of ergens anders?
Nu herhalen we dit, maar al rechtstaand met 1 hand vooruit, als een stopsignaal. Gaat dit gemakkelijker, zijn er andere houdingen waarbij jouw ‘nee’ anders aanvoelt? Wat ondersteunt het om jouw grenzen te stellen?
Lichamelijke empathie.
Met muziek op de achtergrond zal ik bewegen, jij mag mij volgen. Niet exact proberen nadoen maar intuïtief een gelijkaardige beweging maken, als een zachte spiegel. Daarna wisselen we de rollen om. Hoe is het om samen te bewegen, om jouw beweging gereflecteerd te krijgen? Herken je jezelf? Is volgen gemakkelijker of net het leiden? Herken je dit in het dagelijkse leven?
Tijdens een lichaamsgerichte sessie werk je samen met een gekwalificeerde therapeut je meer bewust te worden van jouw lichaamssensaties, emoties en gedachten. De therapeut creëert een veilige en ondersteunende omgeving waarin je vrij kunt verkennen en ervaren wat er zich in je lichaam afspeelt. De sessies kunnen bestaan uit gesprekken, lichaamsoefeningen, ademhalingstechnieken, beweging en mogelijk ook lichte aanraking, afhankelijk van jouw comfortniveau en behoeften.
Tijdens een sessie kun je leren hoe je jouw lichaam kan gebruiken als een hulpmiddel om jezelf beter te begrijpen en te helen. Door bewust te worden van lichamelijke sensaties en spanningen, kun je inzicht krijgen in de onderliggende emoties en patronen die je beleefd. De therapeut begeleidt je bij het verkennen van deze sensaties en helpt je om bewuste keuzes te maken om de spanning te verminderen, emoties te reguleren en nieuwe manieren van reageren te ontwikkelen.
Een belangrijk aspect van lichaamsgerichte therapie is het bevorderen van zelfzorg en zelfcompassie. Je leert hoe je beter voor jezelf kunt zorgen, naar je lichaam kan luisteren en je grenzen kan respecteren. Dit kan helpen om stress te verminderen, veerkracht op te bouwen en een diepere verbinding met jezelf en anderen te ervaren.
Het uiteindelijke doel van lichaamsgerichte therapie is om een gezondere en meer gebalanceerde relatie met je lichaam en geest te ontwikkelen, wat kan leiden tot een verbeterd emotioneel welzijn en een betere kwaliteit van leven. De therapeut zal samen met jou werken aan het creëren van een persoonlijk behandelplan dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelen.
Nog vragen? Vul het formulier hieronder in en ik beantwoord zo spoedig mogelijk.